WELKE BANDENSPANNING MOET IK GEBRUIKEN?

Correct opgepompte banden kunnen beter overweg met de oneffenheden in het wegdek waardoor hobbels beter worden geabsorbeerd zodat je efficiënter en veiliger kunt rijden met meer comfort en controle.

Zoals mountainbikers al veel langer weten, geven banden die harder zijn opgepompt dan nodig voor het soort terrein, veel meer impacts door aan je lichaam en verlies je snelheid en energie omdat je harder moet werken om de fiets op het juiste spoor te houden en te voorkomen dat de banden wegspringen van grote en kleine obstakels op het pad.

DE IDEALE BANDENSPANNING VINDEN VOOR JE TUBELESS RACEBANDEN

Deze calculator geeft de aanbevolen bandenspanning weer voor CADEX-WheelSystems met hookless velgen en compatibele racebanden.

Houd er rekening mee dat de hier gegeven drukaanbeveling een startpunt is en dat je dit aan kunt passen naar persoonlijke voorkeur, rekening houdend met jouw rijstijl en de omstandigheden.

Lichaamsgewicht
 
Bandenmaat
Binnenbreedte velg

Aanbevolen bandenspanning

psi / bar

Let op:

  1. Overschrijd nooit de maximale (MAX) bandenspanning die staat aangegeven op de velg, de band of het velglint.
  2. Houd er rekening mee dat de vermelde MIN-druk op huidige CADEX-banden (bijv. 85 psi voor 25C-banden) oorspronkelijk is gedefinieerd op basis van een duurzaamheidstest met een belasting van 120 kg op 1,5 keer de gereguleerde afstand. Na uitvoerige tests kan voor alle CADEX-banden deze minimum (MIN) druk nu worden gedefinieerd als 70 psi (4,8 bar) voor 23C- en 25C-banden, 50 psi (3,4 bar) voor 28C-banden en 45 psi (3,1 bar) voor 32C-banden. Pomp nooit op tot minder dan de MIN-druk.
  3. De bovenstaande aanbevolen bandenspanningen zijn een indicatie, dit kan naar persoonlijke voorkeur aangepast worden.
  4. Houd er rekening mee dat het maximale berijdersgewicht van alle Giant Road WheelSystems 129 kg is . Dit is inclusief het gewicht van de berijder + fiets + bagage. Overschrijd voor jouw eigen veiligheid de laadlimiet niet en houd er rekening mee dat het nooit raadzaam is om de fiets maximaal te beladen.

DE IDEALE BANDENSPANNING VINDEN VOOR JE TUBELESS RACEBANDEN

  1. Check de calculator met aanbevolen bandenspanning om een ‘begindruk’ te vinden die gebaseerd is op je gewicht, het volume van je banden en de binnenbreedte van je velg.
  2. Maak een proefrit. Als je het rijgevoel te stug vindt of als je grip verliest, verlaag de druk dan met enkele psi’s.
  3. Aan de andere kant, als de fiets te log aanvoelt of de banden voelen veel te zacht aan onder je gewicht, voeg een paar psi druk toe. Let vooral op hoe zacht je achterwiel en achterband aanvoelen onder je gewicht, zeker als je over ruwe ondergrond rijdt: als je over een hobbel rijdt en je voelt de velg in plaats van de band, dan onmiddellijk druk toevoegen.
  4. Herhaal stap 2 en 3 totdat je een bandenspanning hebt gevonden die een perfecte balans biedt tussen rolweerstand, comfort, ondersteuning en grip. Aarzel niet om te experimenteren binnen de hier aangegeven grenzen en vergeet niet dat je met hookless- en tubeless-technologie met verbazingwekkend lage luchtdruk kunt rijden in vergelijking met wat je traditioneel gewend was.

AANBEVELINGEN BANDENSPANNING

Verander jouw bandenspanning op basis van het oppervlak waarop je rijdt:

Conventionele wegwijsheid is altijd geweest dat 100 psi (6,9 bar), het magische getal is voor snelheid en compliance, en op een gloednieuw, glad wegdek kan dit inderdaad als de ideale druk aanvoelen. De praktijk is vaak alleen anders, wanneer we op een minder geffend wegoppervlak rijden, raden we aan om te profiteren van de voordelen van tubeless en hookless technologie en voor 10 -15 psi / 0,7-1,0 bar minder te kiezen dan wat je er normaal gesproken in zou doen (bijvoorbeeld ongeveer 85-90 psi / 5,9-6,2 bar in plaats van de hierboven genoemde 100 psi / 6,9 bar. Hierdoor kan de band zich beter aanpassen aan oneffenheden in de weg, waardoor schokken en verspilde energie worden verminderd en een ruw, oncomfortabel rijgevoel wordt geëlimineerd. Evenzo, in natte omstandigheden, geeft slechts 10 psi / 0,7 bar minder een groter contactoppervlak en veel betere grip.

Pas jouw bandenspanning aan op basis van het volume van de band die je gebruikt:

90 psi / 6,2 bar kan perfect zijn voor jouw gewicht en het wegdek als je met 25c banden rijdt, maar als je besluit om over te stappen op bredere 28c-banden, neemt het bandvolume aanzienlijk toe, wat betekent dat wanneer je dezelfde soepele rijkwaliteit wilt, je de luchtdruk naar beneden aan moet passen.

Pas jouw bandenspanning aan op basis van je gewicht:

Banden ondersteunen het gewicht van de renner plus de fiets plus eventuele bagage of uitrusting; om deze reden hebben zwaardere renners meer druk nodig en lichtere renners minder.Daarom is het essentieel om jouw bandenspanning aan te passen aan je gewicht in plaats van te proberen een 'one pressure fits all'-meting te gebruiken (zoals de magische 100 psi / 6,9 bar die we hierboven noemen).

Pomp nooit meer op dan de maximale bandenspanning die is aangegeven op de velg, de band en / of het velglint:

Om elke rit veilig te laten verlopen, biedt CADEX een aanbevolen maximale (MAX) bandenspanning aan, aangegeven op de velg, de band of het velglint. Je mag je band nooit verder oppompen dan die spanning.

De maximale bandenspanning is NIET de aanbevolen bandenspanning:

Om er zeker van te zijn dat elke rit geweldig is, raadt CADEX aan om je banden ook nooit op te pompen tot de maximale bandenspanning. Opblazen tot maximale druk is niet nodig en kan om de hierboven besproken redenen een harde, onaangename en potentieel gevaarlijke rijervaring geven. In plaats daarvan raadt CADEX aan om het opblaasadvies en bandendrukoverzicht wat hieronder wordt gepresenteerd te volgen.

Controleer uw bandenspanning voor elke rit:

Dit gaat helemaal terug naar het begin: correct opgepompte banden passen zich beter aan oneffenheden in het wegdek aan, absorberen schokken en laten je efficiënter en veiliger rijden met meer comfort en controle. Een controle van één minuut voor elke rit om er zeker van te zijn dat je banden voldoende zijn opgepompt, kan veel verschil maken!

WELKE BANDEN KAN IK GEBRUIKEN?

CADEX-componenten zijn gebouwd om als systeem te worden gebruikt en CADEX-banden zijn de beste keuze voor gebruik met CADEX WheelSystems. Als je echter liever een niet-CADEX-band gebruikt en met bandendruk hoger dan 72.5psi (5 bar) wilt rijden, kies dan voor een band die het CADEX testprotocol voor gebruik met CADEX hookless velgen doorstaan heeft.

Lees meer